CFOG

Cooperative Flashpoint Online Gaming
Obecny czas: 2018-08-15, 11:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Misja zapasowa
PostWysłany: 2016-10-06, 08:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
Headshooter, w piątek, jeśli nie będzie ponownie składu, proponuję:

1)
http://armanam.eu/
+TFAR

Dzisiaj rozpoznam dostępność misji dla Unsunga lub przygotuję bardzo prostą dla dwóch (będziesz wtedy dowodził, co przy dwóch osobach w sumie nie różni się od niedowodzenia).

Unsung jest bardzo duży (7.3 GB)

2) Kolejny Wolfpack (tym razem z otwartymi drzwiami).

3) Kolejna misja w kampanii (jesteśmy coraz bliżej początku :)

Przypominam, że na 30-stego zapowiadany jest patch do A3 i pewnie będzie trochę ważył.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-11-28, 10:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-09-02, 12:33
Posty: 155
Miejscowość: Warszawa
Nie ma problemu, chętnie dociągnę Unsunga, duży update też nie stanowi dla mnie problemu.
W piątek oczywiście się pojawię :-)

Możemy się umówić na unsunga w sumie w pierwszej kolejności. Jak będą problemy techniczne to zawsze mamy opcje zapasowe, które zaproponowałeś.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-11-28, 13:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
W takim razie gdyby nic innego się nie wydarzyło:

20171201, 2030 CET

1) Unsung (UNSUNG 3.0e + TFAR + CBA)
2) ew. Wolfpack (TFAR + CBA)
3) ew. Apex (TFAR + CBA)

Hosting: dane serwera A3 i TS podam w piątek


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-11-28, 22:00 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
Jak tylko przegryzę się - jako nowoupieczony posiadacz ArmA3 Apex - przez technikalia. To się stawiam.

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-11-29, 08:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
@ErTo
Czy to znaczy, że będziesz w piątek?
I jeśli będziesz, to czy pasuje ci UNSUNG (tak przy okazji to od którejś wersji nie wymaga on Apexa).


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-11-29, 13:49 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
Będę w piątek i należy mnie traktować jako żóltodzioba.
Zarówno w kwestii technikaliów jak i obsługi samej ArmA3.

Tak więc w kwestii Unsunga czy jakiejkolwiek nie mam preferencji - bo nie mam odniesienia - biorę co dają. Zupełnie jak w racjach wojskowych - z czasem się wyrobię :-)

Do piątku pobiegam w singlu.

Pytanie: Czy do czegoś jest potrzebne konto Bohemii?
A połączone ze Steamem? Czy olać?

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-11-29, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
Unsung nie wiąże się z żadną dodatkową "wiedzą" na temat A3.
To jest po prostu modyfikacja wizualna wprowadzająca nas w świat Wietnamu i tyle.

Zależy co robiłeś z tym kontem. Wiem, że coś tam można było (i może jeszcze można) kupować.
Ja nie mam takiego konta. Używam tylko steamowego.

Unsung
Subskrybujesz http://steamcommunity.com/sharedfiles/f ... ext=unsung
Całość waży ponad 7 GB więc potrzeba będzie trochę czasu na ściągnięcie.

CBA
Ściągnąć i rozpakować do katalogu głównego A3 http://www.armaholic.com/page.php?id=18767
CBA jest to tak ogólnie zbiór funkcji, z którego korzysta wiele czołowych addonów w A3 (np. TFAR, ACRE, ACE3).

TFAR
Ściągasz, rozpakowujesz http://radio.task-force.ru/en/
Przy kolejnym uruchomieniu A3 zapyta cię o instalację (miej wtedy wyłączonego TeamSpeaka).
Jeśli nie zapyta - wyłącz A3 i TS. W paczce znajdują się pliki z pluginami: click and forget.
Włącz A3 i TS.

IP podam w piątek, bo nie mam stałego.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-01, 11:44 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
Dzięki za poradnik. Okazuje się jednak, że wszystko instaluje się z launchera ArmA3 przez Warsztat Steam.

Mam tylko problem z zainstalowaniem plugina do TS, ale mam nadzieję, że to szybko rozwiąząemy przed grą.

O której dzisiaj?
Będzie też Ciężki. A chcę dać info do FIA.

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-01, 15:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
20.30 CET

IP 89.229.69.183
Serwery będą obecne od ok. 19.30.
Ja będę po 20.00.

Zaznaczam, że w przypadku dużej ilości osób trudno określić jak z wydajnością serwera - będzie stał na kompie na którym gram. Dla 5-ciu osób dawał radę. Więcej - trudno wyczuć.

PS. Jeżeli gramy z UNSUNGIEM, to nie wiem czy jest sens, żebyś FIA-kom dawał znać:
UNSUNG 7.5 GB
patch do A3 7.6 GB
Ale jak ktoś się zepnie...

TFAR:
https://www.youtube.com/watch?v=Z6YVOHmQVyM

W razie problemów PW.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-01, 19:38 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
czarny

Nie mieliśmy wcześniej sygnału.
Z Ciężkim umówiliśmy się na 21:00

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-01, 19:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
Ok. To czekamy do 21.00


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-02, 15:01 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
Było zacnie jak zawsze z Bohemią w klimacie MilSim

Było trochę obczajania mechaniki.
Było trochę lobbygame :-) (ach ten klimacik jak za dawnych lat)

I pochodziliśmy z Ciężkim w buddyteamie.
I było zacnie.
Chcemy z Ciężkim więcej.
Tylko jako matuzalemy przydałyby się normalne pukawki a nie te przekombiowane sikawki.

Dzięki czarny za ogarnięcie piątku.

PS. No ale para zamykająca powinna pilnować tyłu nie?

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-02, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
Dzięki Erto i Ciężki, że przybyliście.
Lobby niestety nie jest fajne, ale tutaj można się było trochę spodziewać problemów ze względu na Unsung. Doświadczenie jest takie, że jednak trzeba robić swoje misje. Nawet najprostsze, ale swoje.

Co do tyłów, to pilnowaliśmy je, natomiast ja zauważyłem ostatecznie skąd do nas strzelają w ostatniej sekundzie mojego udziału. Ci żołnierze wyszli prawdopodobnie z zagłębienia które minęliśmy po lewej. Pewnie byli do zauważenia, ale trzeba przyznać, że dobrze się zlewali z krzaczorami.
Natomiast chcę zwrócić Headowi uwagę, że bardzo niezdrowo jest pod ostrzałem siedzieć w wejściu. Niezdrowo dla tego, kto próbuje wejść oczywiście :)

ErTo mógłbyś streścić co się działo od punktu obserwacyjnego?

Sprzęt teraźniejszy: tylko z RHS-em (addon).

Mam jeszcze prośbę, żeby w przypadku udziału Fiaków, to właśnie oni dowodzili. Warto podpatrzeć jak to robią ludzie ogarnięci. Ewidentnie w czasie misji było widać, przy kim jest praktyka. Może dla ErTo to co robił było standardem, ale ja zauważyłem kilka ciekawych rzeczy. Mam wrażenie, że gdyby był formalnym dowódcą, byłoby jeszcze ciekawiej.

Przepraszam za granat.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-02, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-09-02, 12:33
Posty: 155
Miejscowość: Warszawa
Sorry Czarny, nie pomyślałem nawet, że wbiegniesz zaraz, wydawało mi się, że zostałeś za ścianą budynku, dopiero po chwili uświadomiłem sobie, że próbowałeś wejść do środka.

Z mojej perspektywy:

W kolejnym punkcie, gdzie mieliśmy w palnie rozdzielić snajpera od reszty oddziału mieliśmy mały przestój techniczny. W tym czasie z Ciężkim (Erto był na stronie) zlikwidowaliśmy dwójkę maruderów, którzy zaskoczyli nas zachodząc z tyłu. Następnie dwójka Erto-Ciężki udała się na pozycje uderzeniowe od zachodniej strony, ja natomiast podczołgałem się płaskowyż ok 500 m od bazy, skąd miałem niezłą wizurę i mogłem skutecznie eliminować cele. Po rozpoznaniu obrony bazy (kilkanaście osób z piechoty, 2 Ifrity z karabinem maszynowym, motorówka z granatnikiem przy samej bazie, co najmniej 2 stacjonarne KMy w bazie) doszliśmy do wniosku, że szturm z dodatkowym pojmaniem delikwenta nie ma prawa się udać.
W dalszym etapie skrótowo mówiąc ewakuowaliśmy z się z terenu działania docierając na pozycję wejściową.

Podsumowując. Uważam, że warto stosować różne modyfikacje urozmaicające rozgrywkę, chociażby wspomniany RHS, żeby poczuć odpowiedni klimat.
Warto też przygotowywać samemu choćby i prymitywne misje, ale jednak skrojone na nasze potrzeby. Przykładowo umieszczany jakiś cel, który mamy zlikwidować, patrole + skrypt UPSMON (losowe patrolowanie), żadnych bajerów żeby nie tracić czasu w edytorze i już mamy fajną misję na piątek. :->


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-03, 16:48 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
headshooter w sumie podsumował jak było.
Dodam tylko, że pod samą bazą zaczęly wychodzić na mnie i Ciężkiego kolejne patrole i po likwidacji 3 ludzi po jednoczesnym wejściu w ostrzał z flanki zerwaliśmy się z Ciężkim na "3".

Ja mogę dodać tylko jak by to wygladało vs real

1. Do tego zadania należałoby PRZENIKNĄĆ pod cel.
W tych warunkach przenikanie musiałoby się odbyć po cywilnemu. W MP podjechałby samochód z bagażnika wziełoby się klamy i poszło na robotę. Zawijka też po cywilnemu na inny kierunek max po 2 na pojazd - pojazdami dlatego, że właściwie jedyny ruch jaki się tam w rejonie odbywał to kołowy. Pieszych brak.
W mudnurach właściwie należałoby się wbić do pierwszego budyneczku tam przeczekać do zmroku i dalej ostrożnym przenikaniem. Zakładając powszechność NV ciemność ochoniłaby nas przed komórkami ciekawskich cywilów no i większość cywilów w nocy śpi. Psów nie było :-)

2. Przy pierwszym kontakcie ogniowym należałoby przerwać działanie.
Taki kontakt oznacza pościg i coraz więcej sił przeciwnika w rejonie. Co więcej sam obiekt na pewno zostałaby już zaalarmowany, obrona postawiona w stan gotowości a więzień albo przeniesiony albo uktyty albo martwy. Tak więc po stracie czarnego - w tył zwrot i ucieczka. Przy pewnej dozie szczęścia jakiś oficer mógłby to uznać za incydent i celu by nie przenieśli tym samym umożliwiając realizację zadania np za tydzień i w inny sposób.

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2017-12-03, 18:30 
Offline
Administrator

Rejestracja: 2006-06-01, 14:30
Posty: 758
Miejscowość: Warszawa
3. Droga wycofania się.
Bezwzględnie inna trasa niż ta którą przyszliśmy. Zwłaszcza, że zostawiliśmy na niej 4 trupy przeciwnika i jeden swój.
Jakaś tam protezą była improwizowana zmiana spospobu poruszania się (rekwizycja cywilnej toyoty cuśtamcuśtam hybryda i kamery cofania na wypasie).
Dopuszczalna jest ew. trasa równoległa z powiedzmy dwoma punktami obserwacji na jakieś ważne punkty (stare obozowisko, czy miejsce potyczki) wtedy można by sprawdzić z daleka czy nie kręci się tam jakaś dochodzeniówka od ŻW - wtedy wiesz, że najbliższy exfill jest spalony i lecisz do zapasowego albo awaryjnego przygotowanego z myślą o kompromitacji.
Wiecie. W realu cholera wie czy czarny nie miałby przy sobie np. notatek z odprawy albo gridów wbitych w GPS /raz zrobiliśmy wjazd na śpiwory gościom na NV bo ich rozpoznanie miało wbitą lokalizację BAZA w GPS a rejonu było ze 100km2 szuklania na naszą niepełną kompanię/.

_________________
"Prusy to nie jest państwo, które posiada armię, tylko armia, która posiada państwo"
Friedrich II von Hohenzollern


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2018-05-09, 18:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
W piątek jakaś akcja?
Raczej z misji zewnętrznych (Wolfpack, Bohemia, inne).

CBA+TFAR

Może jest ktoś chętny na jakiś trening lotniczy (ew. prostą misję lotniczą: czyszczenie obszaru lub namierzanie z ziemi i zniszcz z powietrza)?
Może jest ktoś chętny na jakąś misję pancerną (kilka czołgów z AI i graczem jako dowódcą lub pełna obsada czołgu i wsparcie AI)?
Tylko do tego przydałoby się więcej niż dwóch.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2018-05-10, 05:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-09-02, 12:33
Posty: 155
Miejscowość: Warszawa
Ja jestem chętny. Aczkolwiek z misją lotniczą może być problem, bo nie umiem latać :-P


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2018-05-10, 07:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-01-06, 09:19
Posty: 577
Miejscowość: Szczecin
Spróbuję (nie wiem czy zdążę) zrobić jakąś misję dwuetapową z wyborem drużyny:
- dotarcie na miejsce,
- rozpoznanie,
- (opcjonalnie) namierzanie,

Jak dojdziemy na miejsce i przepatrzymy teren, ja przeskakuję do helki na pilota, ew. Ty na strzelca.
Wiem, że w A3 jest dostępne menu wyboru kim się chce grać w czasie misji. Spróbuję to wykorzystać. Będziemy mieli misję dla piechoty i dla lotnictwa.
Może nie będzie to super realistyczne, ale w dwóch trzeba sobie jakoś radzić.
Oczywiście dowodzisz.

W odwodzie Wolfpack. Wyszła nowa wersja z lepszym balansem sił w zależności od ilości graczy.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu: Re: Misja zapasowa
PostWysłany: 2018-05-10, 18:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-09-02, 12:33
Posty: 155
Miejscowość: Warszawa
Na którą godzinę się jutro umawiamy? 20 :00 - 20:30 ??


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group