CFOG

Cooperative Flashpoint Online Gaming
Obecny czas: 2018-09-20, 01:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina




Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 00:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-11, 13:16
Posty: 2014
Miejscowość: Watford / Bielsko-Biała
Vitez napisał(a):
Czy ktoś ma jakieś sugestie co z tym fantem zrobić? Jak zmusić nieprzygotowanych do chociażby próby przygotowania się?


Ja mam. Od kilku lat zawsze tą samą - organizowane rozgrywki (inne, niż "zwykłe" coopy) opierajmy na podstawce.

_________________
http://www.polskilogopeda.co.uk | http://www.tomaszlibich.net
"Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia."


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 00:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2006-05-30, 07:24
Posty: 1044
Miejscowość: Warszawa
Vitez - pojecia nie mialem, ze cfog gra w ACE na dwoch zupelnie roznych konfigach. Wybacz, ale dla mnie laika brzmi to absurdalnie. Wiedzialem ze w ACE gralem tydzien wczesniej bez problemow wiec skad niby mialbym miec podejrzenie, ze cos sie zmienia poza updatem ACE?? Absurd.

Niezrozumiale jest tez dla mnie czemu gramy na developerskich night buildach ACE. Przecież wiadomo, że jedna mała niedoróbka , a ta może się zdarzyć w na szybko robionej poprawce (vide ostatni piatek) może nam storpedować rozgrywkę.

Kiedyś, za dawnego CFOGa, poprawki musiały się odleżeć, były wprowadzane wolno i po szerokiej dyskusji. Nie wiem czy to byl lepszy czy gorszy model, ale nie do konca wiem, skąd ta zmiana (nie to, że muszę wiedzieć - w CFOG obecnie czuję się tylko gościem)

_________________
Podręcznik Taktyki ASG


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 08:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-07-22, 21:27
Posty: 119
Miejscowość: Warszawa
Grey napisał(a):
Wiedzialem ze w ACE gralem tydzien wczesniej bez problemow wiec skad niby mialbym miec podejrzenie, ze cos sie zmienia poza updatem ACE?


Skąd? Z pierwszego posta organizującego daną rozgrywkę. Dla mnie to logiczne, że przygotowuję się tak jak jest opisane. Podejście "myślę że będzie OK" albo "kiedyś było inaczej" jest dla mnie troszkę niepoważne.
Tez grałem tydzień temu ale mimo wszystko wykonałem taką jak zwykle procedurę przygotowawczą. Bo to się sprawdza po prostu.
Przygotowujmy się tak, jak tego wymaga organizator misji a nie wg swojego widzimisię, albo nie zapisujmy się na misję, jeśli sposób przygotowań do niej nam nie odpowiada albo przerasta.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-18, 17:14
Posty: 226
Miejscowość: Opole/Warszawa
Vitez napisał(a):
A mnie jeszcze inna rzecz niepokoi -sposób przygotowywania się niektórych graczy do rozgrywki.
Mimo że wyraźnie w pierwszym poście zawiadamiająco-organizacyjnym jest podany konkretny link, pod którym to linkiem kryją się bardzo ważne ale zupełnie wystarczające informacje, to zadziwiły mnie lekkoduchy pojawiające się po 21 i "to mamy jakieś nowe repo?" "o kilkaset MB do ściągnięcia ACE/caa" .
Wstyd Panowie...

Mój błąd. Natomiast nie przyjmuję do wiadomości sugestii, że wynikało to z mojego niedbalstwa. Również zawsze przed rozgrywką wszystko ściągam, sprawdzam itd. Tym razem też, byłem przygotowany świetnie, tyle że... z innego repo. :oops: Niestety przeoczyłem informację, że zmienia się repozytorium, za co już przeprosiłem.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 14:54 
Offline

Rejestracja: 2006-07-10, 15:20
Posty: 252
Proces aktualizacji w aktualnym ksztalcie nie gwarantuje istnienia tej samej wersji na serwerze i u klientow. Moze to prowadzic do nieporozumien.

Problemem jest to, ze nowe buildy ACE pojawiaja sie bez wczesniejszej zapowiedzi. Nawet gdy zdecydujemy sie na update o okreslonej porze, problem zgodnosci pozostaje. Nie jest trudno wyobrazic sobie sytuacje, w ktorej nowa wersja ACE wychodzi akurat w porze naszej aktualizacji. Wtedy ci, ktorzy zaktualizowali moda nieco wczesniej beda mieli wersje inna, niz osoby ktore zrobily to nieco pozniej. Mnie kilka razy zdarzylo sie miec wersje nowsza, niz wymagana przez serwer (co tez jest problemem). Nie pomoze nawet system Viteza ktory, zakladajac przygotowanie sie kilka dni wczesniej, najprawdopodobniej skutkowal bedzie stara wersje ACE. Konieczna bedzie ponowna aktualizacja o wyznaczonej porze, z calym dobrodziejstwem six-updatera.

Rozwiazaniem wydaje sie byc korzystanie z tzw. stabilnych buildow ACE, ktore sa do sciagniecia ze strony projektu. Instalacja przebiega w sposob tradycyjny, wiec unikniemy problemow zwiazanych z automatyczna aktualizacja.

Innym sposobem jest umowienie sie na konkretna wersje moda. Jednak istnieje problem z jej sprawdzeniem: zeby sprawdzic aktualna wersje trzeba uruchomic proces aktualizacji w SIXie, a nastepnie szybko go wylaczyc. Jezeli ktos nie zdazy, skonczy z nowa wersja ACE na hdd.

Ktos ma jakis inny pomysl?


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-03, 15:47
Posty: 2651
Miejscowość: Wrocław
Panowie, robicie z igly widly.

Wszystko zostalo jasno opisane i wrecz podane na tacy.
Tak samo nie widze problemu z ACE'em. Bylismy wszyscy na TS, zrobilismy update w 3-4 minuty. Jezeli wedlug Was problemem jest jednoczesne klikniecie "download" w programie, to po prostu rece opadaja.

Problemy z piatku nie mialyby miejsca, gdyby wszyscy uwaznie sledzili forum, oraz gdybysmy wystartowali o planowanym czasie(update ACE zrobilismy grubo po 21:30, wczesniej wszyscy mielismy te sama wersje).

_________________
Image
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 15:33 
Offline

Rejestracja: 2006-07-10, 15:20
Posty: 252
A jezeli do sciagniecia jest, powiedzmy 150MB? Ja musialbym ciagnac taki update przez dwadziescia minut. Mowicie, ze poczekacie? :) Do tego te aktualizacje sa uciazliwe w przypadku gry na kilku roznych serwerach. Moze lepiej zainstalowac raz i zapomniec? Ja lubie wiedziec, co instaluje.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 15:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-03, 15:47
Posty: 2651
Miejscowość: Wrocław
Srednio interesuja mnie inne serwery, naprawde.

Wystarczy ustalic, ze 21:00:00.0 KAZDY robi update i tyle.

_________________
Image
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 17:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2009-07-22, 21:27
Posty: 119
Miejscowość: Warszawa
Kojee napisał(a):
Natomiast nie przyjmuję do wiadomości sugestii, że wynikało to z mojego niedbalstwa. Również zawsze przed rozgrywką wszystko ściągam, sprawdzam itd. Tym razem też, byłem przygotowany świetnie, tyle że... z innego repo. :oops: .


Czyli nie kliknąłeś w link w pierwszym poście tego wątku. W takim razie powinieneś usunąć słowo "wszystko" ze swojej powyższej wypowiedzi...


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-11, 13:16
Posty: 2014
Miejscowość: Watford / Bielsko-Biała
Co było w tej misji tak wyjątkowego i zarąbistego, czego się nie dało zrobić na podstawce?

_________________
http://www.polskilogopeda.co.uk | http://www.tomaszlibich.net
"Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia."


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 19:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2008-08-18, 17:14
Posty: 226
Miejscowość: Opole/Warszawa
Vitez napisał(a):
Czyli nie kliknąłeś w link w pierwszym poście tego wątku. W takim razie powinieneś usunąć słowo "wszystko" ze swojej powyższej wypowiedzi...

Nie kliknąłem. Nie wiedziałem, że to nowy serwer/repo. Nawaliłem i przyznałem się do tego, w związku z czym nie widzę powodu żebym miał Ci się teraz tłumaczyć. Mój temat uważam za zamknięty.


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 20:37 
Żeby addonowej sagi historia była pełna, pozwolę sobie przytoczyć chronologicznie:

1. W dniu 24.01.2010 tutaj w ostatnich postach na stronie pada pierwsze wspomnienie o tworzącej się paczce; następna strona przynosi od razu konkrety - jeszcze nie wszystko, ale już są "żelazne" pozycje, od których raczej się uciec nie da... Post przynosi także zapowiedź rozbudowania paczki w najbliższym okresie.
Przypomnę, że konieczność stworzenia takiej paczki wynikła z powodu małej ilości misji własnych i konieczności utylizowania misji zewnętrznych, które odpowiadałyby naszym potrzebom. Paczka jest tworzona poprzez dobieranie addonów występujących w misjach z zewnątrz najczęściej w ciągu ostatniego miesiąca/dwóch.

2. 03.02.2010 - startuje repozytorium stworzone przez SiDa - informacja tutaj. Paczka w repozytorium to praktycznie te pozycje, które zostały już wprowadzone do obiegu, z niewielkimi uzupełnieniami.
W tymże samym wątku w dniu 06.03.2010 - czyli tydzień temu - pojawia się informacja o nowym repozytorium i o rozbudowaniu paczki. Została zaktualizowana informacja w wątku o serwerach CFOG.

3. W wątku, w którym mamy przyjemność się wypowiadać jest w dniu 09.03.2010 zamieszczona informacja o paczce i repozytorium - informacja pojawiła się w związku z pytaniami o zestaw addonów. Oczywiście informację o zestawie addonów każdy dołączający do gry powielał razem z listą graczy...

Jak tak wszystko się podsumuje to trudno, naprawdę bardzo trudno jest powiedzieć, żeby informacja była zakamuflowana, niejasna, ukryta, niedomówiona, błędna itp. Tydzień czasu na ściągnięcie całości, bądź uzupełnienie - o ile miało się już ściągnięta pierwszą wersję paczki. Bez komentarza.

@Shelton - bajerami na pewno z paczki wziętymi były wyspa Sahrani i artyleria z możliwością przemieszczania. Czy coś więcej - trudno powiedzieć bez zaglądania w misję.

Problem z aktualizacją ACE praktycznie nie istnieje. Repo na KH wisi na szybkim łączu. Jak się zadba, żeby w dniu kiedy się rozgrywa misję ok. 18 się zaktualizować - to raczej gigabajtów nowości do 21 nie ma się co spodziewać. Drobne zmiany dociąga się szybko, wszyscy mają to samo co serwer i jest pięknie.

Grey napisał(a):
Vitez - pojecia nie mialem, ze cfog gra w ACE na dwoch zupelnie roznych konfigach. Wybacz, ale dla mnie laika brzmi to absurdalnie. Wiedzialem ze w ACE gralem tydzien wczesniej bez problemow wiec skad niby mialbym miec podejrzenie, ze cos sie zmienia poza updatem ACE?? Absurd.

Grey - gramy na jednym konfigu, który ewoluuje. Stąd pomysł (i realizacja) co do repozytorium, wg którego każdy mógłby zaktualizować paczkę bez grzebania po necie i wyszukiwania potrzebnych addonów. Moim zdaniem nie ma w tej chwili bardziej wygodnego dla gracza sposobu dopasowywania się do założeń organizatora rozgrywki.


Góra
  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 21:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-11, 13:16
Posty: 2014
Miejscowość: Watford / Bielsko-Biała
MaxiKaaz napisał(a):
@Shelton - bajerami na pewno z paczki wziętymi były wyspa Sahrani i artyleria z możliwością przemieszczania. Czy coś więcej - trudno powiedzieć bez zaglądania w misję.


Artyleria z możliwością przemieszczania jest w podstawce, jako jeden z modów/klocków wstawianych w edytorze. Czy Sahrani jest bajerem warunkującym nam uatrakcyjnienie wieczoru i czy w ogóle jest bajerem... Zdania pewnie mogą być tutaj podzielone.

Jestem zatwardziałym i niereformowalnym zwolennikiem gry na podstawce właśnie z powodów powyższych. Porównajcie sami, co takiego zyskaliśmy, a co straciliśmy w piątek (ludzie, czas). I ile się teraz pojawia na forum niepotrzebnych argumentów za i przeciw temu kto, co i w którym momencie skopał.

Tak sobie tylko gadam... ;)

_________________
http://www.polskilogopeda.co.uk | http://www.tomaszlibich.net
"Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia."


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-14, 21:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-03, 15:47
Posty: 2651
Miejscowość: Wrocław
Zgadza sie, artyleria jest skryptem do zastosowania chocby w podstawce. Nie wymaga ACE'a.

Za to Sahrani chocbys nie wiem jak chcial, nie uruchomisz bez jego obecnosci w folderze gry ;)

To, ze nie skorzystalem z jakichs wyjatkowych rzeczy z ACE, nie zmienia faktu, ze ten mod znaczaco zmienia rozgrywke. Dla jednego smaczkiem bedzie modyfikacja przyrzadow celowniczych, dla innych flary w A10.

Shelton, nie ulega watpliwosci, ze Twoja organizacja realOp'ow doszla do perfekcji.
Mam nadzieje, ze za jakis czas i ja bede w stanie tak zorganizowac spotkanie, zeby kazdy byl zadowolony.

_________________
Image
Image


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-15, 03:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2007-07-11, 13:16
Posty: 2014
Miejscowość: Watford / Bielsko-Biała
ufoman napisał(a):
Shelton, nie ulega watpliwosci, ze Twoja organizacja realOp'ow doszla do perfekcji.
Mam nadzieje, ze za jakis czas i ja bede w stanie tak zorganizowac spotkanie, zeby kazdy byl zadowolony.


ufciu, do perfekcji to doszła co najwyżej moja cierpliwość do Ciebie :D

A tu nam rozmowa zeszła (po raz któryś tam z kolei ;) ) na temat nie samej organizacji, tylko addonów/modów i celowości ich stosowania w przygotowywanych dla konkretnego grona rozgrywkach CFOGowych.

_________________
http://www.polskilogopeda.co.uk | http://www.tomaszlibich.net
"Zmienność decyzji świadczy o ciągłości dowodzenia."


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-15, 09:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2006-05-30, 07:24
Posty: 1044
Miejscowość: Warszawa
Żeby było śmieszniej, ja jestem zwolennikiem ACE'a i gra na podstawce rajcuje mnie o wiele mniej.

Te dwie rzeczy:
http://cfog.serveftp.org/repo/yoma_cfogrepo.7z - niestandardowe obiekty, mapy, skrypty
http://cfog.serveftp.org/repo/yoma_carepo.7z - mod CAA1

Wgralem tydzien temu i gralem z wami coopa. W ostatni piatek przed gra zupdate'owalem ACE oraz sprawdzielm te dwa repozytoria. Nic na nich sie nie zmienilo. I o 21 dowiaduje sie, ze jednak trzeba ściągnąć coś innego. Ta informacja gdzieś mogła być zawarta, ale ja mam uwagę co do tego, że zmiana repozytorium nie była jakoś specjalnie podkreślona. Ale nie ważne. Moja wina. Dla mnie EOT.

_________________
Podręcznik Taktyki ASG


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
 Temat postu:
PostWysłany: 2010-03-15, 10:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2006-07-18, 02:10
Posty: 399
Miejscowość: Cheltenham
Grey napisał(a):
I o 21 dowiaduje sie, ze jednak trzeba ściągnąć coś innego.


No dobrze już dobrze, moja wina ;-) Następnym razem zastanowie sie dwa razy zanim zaczne napierdzielać w ten przycisk UPDATE :mrgreen: .

_________________
Women will never be equal to men until they can walk down the street with a bald head and a beer gut, and still think they are sexy


Góra
 Profil Wyślij prywatną wiadomość E-mail  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 57 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group